Ramazan da Sağlıklı Beslenme


Açlık hissetmenize neden olan kan şekerinizin düşmesidir. Oruçluyken açlık duygusunu olabildiğince az yaşamak için kan şekerini düzenleyici meyveler tüketin.
Sahur ve iftarda çorba içmek alışkanlığımızdır. Mideyi rahatlatır, ana yemeğe geçiş için uygun bir zemin hazırlar. Sıvılar vücuttan dışarı daha çabuk atılır ve açlık hissedebilirsiniz. İçtiğiniz çorbaların yanında mutlaka lifli ve protein değeri yüksek besinler almaya özen gösterin.
Sindirimi uzun süren besinler tok kalmanızı sağlar. Hem iftar hem de sahur sofranızda sebze, meyve, kuru baklagil, tahıl, kepek ekmeği, esmer pirinç, kepekli makarnayı bulundurarak sağlıklı bir ramazan geçirebilirsiniz.
İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile başlamak ve arada sadece salata yiyerek midenizi dinlendirmeniz faydalıdır. Gün boyunca aç kalan vücudunuz bir anda aşırı yiyeceğe maruz kalırsa şeker yükselmesi, halsizlik gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. En ideal beslenme şekli iftardan 30 dakika sonra tüketilen ana öğünde etli veya etsiz, az yağlı sebze yemeği ile az miktarda pilav, makarna veya börek yenebilir. Bunun yanında yoğurt, ayran veya süt tüketimi ihmal edilmemeli; süt ürünleri tüketiminin günde 2 su bardağının altına düşmemesine özen gösterilmelidir.
İftar yemeğinizi yedikten hemen sonra tatlı kriziniz oluşabilir. Hem vücudun dengesini korumak hem de fazladan kalori almamak için yemekten 30 dakika sonra tatlı yemeye çalışın. Şerbetli, hamurlu tatlılar yerine sütlü tatları tercih etmek ramazanda kilo almanızı önler. Ramazan ayının simgesel tatlısı güllaç da iftar sonrası yenilebilecek ideal tatlılardandır.
Yemekten sonra 2 saat sonra meyvelerle ara öğün yapabilir, enerjinizi yükseltebilirsiniz. Fırsatınız varsa yemekten 1-2 saatlik yürüyüş yapabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Kadınca Kadının Dünyası Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Dantel Örnekleri